Handige adviezen

Bedankt Drohn voor de vertaling 🙂

Bench
Afmeting: 123x77x83cm – Deze formaat is perfect. Een volwassen Zwitserse Witte Herder kan zich comfortabel strekken en liggen.
Kleur: Zwart – De hond en jijzelf kunnen makkelijker door de bench zien wanneer het zwart is.
Bench training – Begin rustig en bouw het vanaf daar op. Geef maaltijden in de bench en maak er een leuke plek van. Plaats de pup in de bench wanneer hij moe is of al slaapt. Bouw de tijd in de bench op en begin de deur dicht te doen terwijl je er zelf nog bij blijft. Daarna kan je langzaamaan uit zicht gaan tot je de kamer kan verlaten enz. Wanneer de pup het begrijpt en er klaar voor is kan je het alleen zijn beginnen op te bouwen. Ik raad aan een lekkere snack in de bench achter te laten voor het weggaan. Kies een snack uit die niet gevaarlijk is voor je puppy en die een tijdje meegaat.

Bedden en Kussens
Afmeting: Ik adviseer dezelfde maat als jouw bench te gebruiken. Dit geeft meer flexibiliteit als je veranderingen wilt maken. Ik heb goede ervaringen met memory foam kussens of zogenoemde Orthopedische HD-bedden (HD=Heupdysplasie). Honden zakken hier een beetje in en vinden het erg comfortabel.

Toezicht
Webcams werken erg goed om je puppy in de gaten te houden wanneer je niet thuis bent of wanneer je in een ander kamer bent. IPcams zijn betaalbaar en gebruikersvriendelijk, veel hebben zelfs nachtvisie. Als je het mobiel gebruikt en een gelimiteerd dataplan hebt kan je de videokwaliteit verlagen om zo het dataverbruik te verminderen.

Tuigje vs. Halsband
Halsband: Ik gebruik alleen halsbanden bij puppy’s zodat ze aan het gevoel kunnen wennen en met een naamplaatje als identificatie voor de zekerheid. Voor volwassen honden gebruik is het alleen als identificatie voor momenten waar ik niet wil dat ze een tuigje aan hebben – zoals lange ritten in de auto of op het strand.
Tuigje: Ik ben een grote fan van Y-tuigjes. Wees ervan bewust dat een goed passende tuig heel belangrijk is. Probeer dus een te gebruiken die comfortabel zit, geen wrijving veroorzaakt en de hond geen pijn doet. Ik heb vele tuigjes geprobeerd en adviseer niet om fleece te gebruiken, hier blijven veel haren aan kleven. Ik heb nu 4 tuigen van Aura4Dox, deze website geeft je de mogelijkheid om het tuig aan te passen of zelfs op maat te laten maken. Het materiaal is erg duurzaam, makkelijk schoon te maken en ook nog eens zacht!

Training
Volg alsjeblieft een puppy cursus en hou daarna niet op. Ga vooral verder tijdens de pubertijd, je kan de instructeurs alle vragen stellen die je hebt en extra advies krijgen. Ze zien jou en jouw hond en kunnen daardoor beter advies geven dan elke Facebookgroep ;). Witte Herders zijn werk honden en erg veelzijdig. Wanneer ze volgroeid en volwassen zijn kan je verschillende hondensporten proberen, en joh, die zijn leuk!

Sterilisatie/Castratie
Wij ondersteunen geen sterilisatie of castratie als het niet voor medische redenen noodzakelijk is, maar we begrijpen dat dit een persoonlijke beslissing is. We vragen alleen dat als je ervoor kiest dat je wacht tot de hond fysiek en mentaal volwassen is. De hormonale veranderingen zullen een groeiende hond veel meer beïnvloeden dan een hond die volgroeid is. Gemiddeld zijn ze bij een leeftijd van 18-24 maanden volgroeid.

Borstels & Borstelen
Borstel niet te vaak, dit zal het verharen juist stimuleren. Wij borstelen alleen na het afdrogen van een modderige wandeling om het achterblijvende vuil uit de vacht te halen en ongeveer eens per maand om er zeker van te zijn dat er geen klitten zijn achter de oren enz.

Hiervoor gebruiken wij alleen deze twee borstels:

De linker borstel heeft korte pinnen, deze is perfect voor de gewone borstelbeurten. De rechter borstel heeft langere en dikkere pinnen, deze is perfect tijdens de rui, omdat het ook de ondervacht bereikt. Gebruik geen vacht knippende of vernietigende borstels zoals de furminator.

Wassen & Drogen
Je kan je hond zo af en toe een wasbeurt geven, maar zorg ervoor dat hij goed afgedroogd wordt. Voor een snelle wasbeurt of spoelbeurt kan je het beste geen zeep of shampoo gebruiken, omdat je dan ook de ondervacht nat maakt, waardoor het afdrogen weer langer duurt. Je kan ook kijken naar badjassen voor honden, na een snelle wasbeurt of spoelbeurt kan deze het vocht goed absorberen!

Ik adviseer om je hond tijdens de rui periode een uitgebreide wasbeurt te geven. Zorg hierbij ervoor dat je hond tot aan de huid goed nat wordt en gebruik een goede honden shampoo en conditioner. Laat de shampoo en conditioner 30 minuten weken voor je het eruit wast. Dit kan je herhalen als je hond erg vuil is. Gebruik doeken om je hond met de hand te drogen en gebruik een sterke waterblazer (niet heet!) om alle losse haren en vocht eruit te blazen. Zo zien waterblazers eruit:

Je kan ze ook gebruiken om vuil uit de vacht van je hond te blazen na een wandeling enz. Ik raad aan om het niet binnen te gebruiken, ze zijn erg sterk en je kunt achterblijven met een schone hond maar erg vieze muren!

Vaccinaties/Inentingen
Wij zijn niet tegen vaccinaties, echter zijn we wel tegen over-vaccineren. We adviseren om alle puppy vaccinaties te geven en daarna voor een titertest kiezen. Deze test vereist maar enkele druppels bloed en het zal aangeven hoeveel antistoffen je hond op dat moment heeft. Als je hond nog genoeg antistoffen heeft is een vaccinatie niet nodig. In Nederland wordt dit geaccepteerd en komt ook in het paspoort te staan. Als vaccinaties wel nodig zijn, probeer ze dan zoveel mogelijk te verspreiden. Dus laat niet alle vaccinaties in één keer aan je hond geven. Vooral voor puppy’s kan dit het immuunsysteem nogal wat verzwakken. Als je jouw hond meeneemt naar het buitenland denk er dan aan dat hij op tijd ingeënt moet worden tegen hondsdolheid. Deze vaccinatie heeft 3 weken nodig om als actief beschouwd te worden, dus je moet je hond minstens 3 weken voor vertrek laten inenten.

Teken/Vlooien/Andere
Wij hebben het geluk in een gebied te wonen met weinig teken en vlooien. Ook verschilt het per hond hoe aantrekkelijk ze zijn voor een parasiet. Voor ons is een dagelijkse toevoeging van kokosnootolie in de voeding voldoende om ze te voorkomen. In het hoogseizoen of tijdens vakanties voegen we soms knoflooktabletten (merk “Grau”) toe. Wanneer we op vakantie gaan in landen waar zandvliegen actief zijn, gebruiken we een band van het merk “Scalibor”. Na de vakantie ontwormen we de honden ook om er zeker van te zijn dat ze geen hartwormen of andere wormen hebben.

Verzekering
Het is verstandig om een huisdierverzekering te hebben voor je puppy, vooral als het je eerste puppy is of als je simpelweg geen financiële zorgen wilt wanneer je naar de dierenarts gaat. We raden aan om tenminste het eerste jaar je puppy te laten verzekeren. Denk eraan dat het advies van een deskundige, die je hond kan zien, veel meer waarde heeft en accurater is dan het advies die je online krijgt of van iemand die geen deskundige is! Dus als je denkt dat er iets mis is – ga alsjeblieft gewoon naar de dierenarts!

Voeding
Wij hebben goede ervaringen met “KVV”, rollen van gemalen vlees/organen/botten. We voeren ook brokjes met een hoog percentage aan vlees tijdens vakanties of voor de afwisseling. Op een dieet van vers voer zal je hond minder ontlasting hebben en zal de ontlasting ook minder ruiken. Je moet er echter op letten dat het vers voer van een goed merk is en dat je niet te eenzijdig voert. Hier is een hele goede Nederlandse website over brokken en vlees: https://www.voerwijzer.com/

Medicijnen
Er zijn een aantal medicijnen handig om in huis te hebben:
– Finidiar: Tegen lichte diarree. Het kan gecombineerd worden met gekookte pompoen puree voor extra ondersteuning
– Betadine: Antiseptisch, wordt gebruikt als huid ontsmettingsmiddel (bij wondjes)
– Vetramil: Zalf voor wondverzorging
– Ballistol Animal: Olie voor huidverzorging en nazorg van een wond
Jean Peau Oogverzorger: Tegen traanstreepjes en om de ogen uit te spoelen wanneer nodig
– Potenzalf: Pootverzorging

Algemene regels
Ik adviseer sterk dat je vroeg begint met het vaststellen van regels en grenzen, maar ook om te werken naar een doel, wat jouw toekomst met jouw hond is. Als je iemand bent die werkt en je hond alleen moet kunnen zijn is het goed hier vroeg mee te oefenen. Dit zijn persoonlijke keuzes, maar houdt ze in gedachte wanneer je een puppy opvoedt om problemen in de toekomst te voorkomen.

Niet trekken aan de lijn: Lijn training begint op dag 1: Dit is een van de meest voorkomende probleem in het algemeen. Als een puppy is het schattig… maar later wanneer ze 40kg aan spieren hebben en je de straat door trekken of over ijs… is het niet meer zo schattig.
Socialisatie: Zorg ervoor dat je jouw puppy blootstelt aan goede honden en mensen, die weten hoe ze met een puppy om moeten gaan. Jij bent de baas in deze situaties, het is jouw puppy en jouw verantwoordelijkheid. Als iets bijvoorbeeld te ruig is moet het ophouden. Verkeerd socialiseren zorgt voor veel problemen. Een ander probleem is het over-socialiseren, te veel is te veel. Puppy’s worden snel moe en nieuwe ervaringen zijn nog vermoeiender. Wees ervan bewust wanneer het teveel wordt en ga naar huis of een andere veilige plek waar jouw puppy kan uitrusten.
Hondenscholen: Kies een goede hondenschool die op een positieve manier werkt, maar blijf op jouw puppy letten en zorg ervoor dat je ophoudt wanneer jouw puppy moe wordt of wanneer het te veel wordt voor de pup. Ook al zijn er instructeurs, jij kent jouw hond het best en jij bent de baas! Denk er ook aan dat een instructeur niet alles kan weten. Als de aangeraden manieren niet werken of je bent het er niet mee eens, verander het en doe het anders. Als je advies krijgt waar je het niet mee eens bent, neem het dan niet. Gebruik je verstand en luister naar je gevoel, het is tenslotte jouw hond.
Dierenarts: Jouw hond zal af en toe naar de dierenarts moeten, hopelijk niet te vaak. Neem je puppy eens mee naar de dierenarts om hallo te zeggen en een koekje te krijgen. Door het een leuke ervaring te maken kan je ervoor te zorgen dat het geen stressvolle situatie wordt wanneer je met de hond naar de dierenarts gaat. Je kunt er bijvoorbeeld af en toe heengaan om je hond te laten wegen, een koekje te krijgen en dan gewoon weer weggaan. Zo vindt jouw hond het altijd leuk om naar de dierenarts te gaan. Nu we het erover hebben, onthoud dat jij de baas bent en jij de dierenarts betaald om jouw hond te behandelen hoe jij wilt dat de hond behandeld wordt. Laat je niet intimideren en als je het ergens niet mee eens bent kan je weigeren. Sommige dierenartsen willen dat je direct een beslissing neemt, maar dat hoeft niet. Ga naar huis, doe eerst wat onderzoek en laat je niet omverlopen. Zorg er ook voor dat je op tijd duidelijk aangeeft wat je wensen zijn voor vaccinaties. Sommige dierenartsen proberen hun eigen mening voor die van jou te stellen, maar wees bewust dat niet alle dierenartsen naar alle cursussen gaan en up-to-date zijn met de laatste onderzoeken.